Janwillem te Voortwis

Janwillem te Voortwis (23)

Studeert: Master Human Media Interaction aan de Universiteit Twente.

Afgestudeerd: Bachelor Creative Technology, Universiteit Twente

Ambitie: “Zoveel mogelijk ambachten leren, zoals houtbewerking en lassen. Dat helpt bij het ontwikkelen van producten, omdat ik dan vanuit verschillende invalshoeken iets in elkaar kan zetten.”

Prestaties

Drawbot Zijn afstudeerproject voor Creative Technology: het bedenken en bouwen van een robot die kunstwerken van de grote meesters kan namaken met spuitverf. Hij werkte ervoor samen met Edwin Dertien, onderzoeker en docent aan de UT. “De robot was geheel transparant zodat alle techniek zichtbaar was. Want ik wil mensen interesseren voor techniek. En door te laten zien hoe het werkt, kunnen anderen er weer nieuwe ideeën uithalen of het namaken.” De Drawbot werd tentoongesteld tijdens het Makerfestival Twente in mei 2017

Pizzarobot Nog een robot, dit keer een teamproject voor de minor in biorobotics. Deze moest mensen met Duchenne muscular dystrophy (spieraandoening) weer de mogelijk bieden om werk te kunnen doen, namelijk toppings op een pizza verspreiden. Beter gezegd: deze robot moest de biceps van een pizzabakker met aan spieraandoening aansturen.

Off road-cart In zijn vrije tijd maakte Janwillem, samen met een vriend, een prototype van een off road cart. Dit is een combinatie van een quad en een kart. “We wilden kijken of we dat voor elkaar konden krijgen. Ik maak zo wel meer hobbyprojecten.”Expertises & Interesses

Imagineering

“Voor mij gaat imagineering om het creëren van een user experience. Maar ik wil het breder trekker, een soort Imagineering+. Dat gaat niet alleen over belevingen, maar over het creëren van dingen die er nog niet zijn. Problemen oplossen waar nog geen oplossingen voor zijn. Bestaande technieken gebruiken om nieuwe ideeën werkelijkheid te maken.”

Ervaring: elektronica, software, prototypen en het creatieve ontwikkelproces waren allemaal onderdeel van zijn inmiddels afgeronde studie Creative Technology. Janwillem leert ook veel van de diverse experimentele projecten die hij in zijn vrije tijd maakt. Met al die ervaring lukt het hem om voor vrijwel elk technisch probleem nieuwe mogelijkheden te vinden


Machine Learning & Data science

“De computer is als een magische doos. Je stopt er iets in en het vindt zelf problemen en oplossingen, daar verbaas ik me nog altijd over. En je hoeft het wiel echt niet opnieuw uit te vinden. Met het gebruik van bestaande systemen kun je ook nieuwe invalshoeken creëren om informatie uit je data te halen.”

Ervaring: een autosite zoekt een manier om auto’s uit foto’s te ‘knippen’ zodat de achtergronden van beeldmateriaal naar wens aangepast kan worden. De site zoekt dus een programma dat de computer leert wat een auto is én hoe het moet photoshoppen. Dat kan met machine learning. Janwillem doet mee met de challenge.

Design

“Prototypes worden meestal op een functioneel niveau gemaakt. Ik wil het er ook ergonomisch of mooi uit laten zien. Dat is een ambacht waar ik me graag mee bezighoud: design.”

Ervaring: Tijdens zijn functie als bestuurslid van studievereniging Proto in Enschede, maakte Janwillem al het beeldmateriaal zoals posters en banners. Hij ontwerpt ook veel voor Mancave. Voor die site en het YouTube-kanaal, gesponsord door Conrad, produceert Freaks and Beards de videocontent. Je kan zowel Janwillem als Raoul en Freek terugzien in de vele filmpjes en technische tutorials.