Raoul Fasel

Raoul Fasel (25)

Studeert: Master Human Media Interaction, Universiteit Twente

Afgestudeerd: Bachelor Creative Technology, Universiteit Twente

Ambitie: “Bestaande of nieuwe technologieën (technieken?) anders gebruiken door er op een nieuwe manier naar te kijken. Dat innovatie denken, is het leukste dat er is.”

Prestaties

Software Printr Bij de startup Printr in Enschede hielp Raoul met het schrijven van de development en operations software. “Een manier vinden om de site makkelijker en sneller te testen en live te zetten, dat was het doel.”

Hardware fysieke Een piechart is leuk, fysieke data visualisatie is nog veel leuker. Samen met een team studenten ontwierp Raoul de hardware voor een data counter. Het ontwerp telde het aantal fietsers op de campus in real time met bb-gun balletjes.

Toekomstvisie voor de lasindustrie Voor zijn afstudeerproject leverde Raoul zijn bijdrage voor een toekomstvisie over het lassen. LAC wil namelijk kleine partijen of een enkel stuk volledig geautomatiseerd lassen. “Ik heb vanuit de belangen van de user gewerkt, vanuit de mensen die straks met de apparatuur gaan werken. Die hebben heel veel kennis en die wilde ik eruit halen. Dat is gelukt.”

De vernieuwingen worden binnenkort doorgevoerd.


Expertises & Interesses

Machine Learning & Data Science

“In alle data die bedrijven verzamelen en opslaan, blijven nog veel geheimen en mogelijkheden verborgen. Met machine learning kun je die ontdekken. Software leert je computer verborgen informatie te ontdekken en aan de hand van alle data, zelf keuzes te maken en suggesties te geven. Dat leidt vaak tot onverwachte conclusies die je niet uit een grafiek haalt.”

Ervaring: Een machine learning algoritme dat aan de hand van hersenscans Alzheimer kan herkennen. Raoul werkte eraan mee. Dokters die de scans beoordeelden herkenden de ziekte in 60% van de gevallen. De computer had het 97% van de tijd goed en herkende ook beginnende versies van dementie.


Innovatie processen binnen technische bedrijven

“Een gebrek aan kennis zorgt voor misverstanden tussen de ‘innovatie specialist’ en de werknemers van technische bedrijven. Daardoor kunnen projecten mislukken. Door mijn brede kennis in de techniek begrijp ik de productieprocessen wél. En ik spreek het jargon vloeiend. Ik fungeer dus als tolk tussen ontwerpers, programmeurs en ondernemers.”

Ervaring: LAC wilde het geautomatiseerd lassen van enkelstuks en kleine oplages verbeteren. Raoul dacht mee. Het werd zelfs zijn afstudeerproject. Zijn rol: de verborgen kennis bij klanten en producenten naar boven brengen en die kennis gebruiken om het productieproces te verbeteren. Komend jaar worden de nieuwe ideeën uitgevoerd.


Hardware

“Prototypes snel en goedkoop maken, daar blink ik in uit. Ik ben ook niet bang om circuits te bedenken en te maken.”

Ervaring:De lashoek van een laser lasrobot kon niet onafhankelijk van de lasdraad ingesteld worden. Om de laskop een paar millimeter te verplaatsen, moest de robot steeds opnieuw geprogrammeerd worden, handmatig. Raoul bedacht een goedkope, eenvoudige en tijdbesparende oplossing; hij plaatste een controlebord om enkel de kop aan te sturen.